Hvad er et WordPress framework, child theme & tema?

Genesis FrameworkMange brugere har spurgt hvilket tema jeg bruger her på siden. Svaret er at jeg bruger Metro Pro child theme, der er baseret på Genesis frameworket. Det næste spørgsmål er så, hvad er et framework og et child theme og hvilke fordele er der ved at bruge et child theme?

Hvad er et WordPress theme framework?

Før i tiden var der en del problemer når det kom til opdateringen af WordPress temaer. Dette skyldes at alle farvekoder, layout og andre opsætninger blev gemt sammen med temaet. Når temaet så blev opdateret blev alle ens ændringer overskrevet.

Dette var ikke en holdbar løsning, og slet ikke for udviklere og brugere som gerne ville style temaer, da alt brugerdefineret opsætning så skulle laves igen og igen.

Ud over dette var det også problematisk, at man ikke automatisk kunne genbruge og opdatere den kode man havde lavet på mange hjemmesider samtidig. Løsningen på disse problemer blev at lave et WordPress framework.

Ideen med et WordPress framework, er at det bliver brugt som en forældre-tema-skabelon (Parent), hvor alt funktionaliteten ligger. Udviklere kan så herefter lave et child theme hvor alt den designmæssige opsætning laves.

Dette sikre at der er et centralt sted hvor alle funktionerne befinder sig. Hvis der så bliver lavet en ny WordPress funktion eller fundet en sikkerhedsfejl, er det let for udviklerne at opdatere frameworket, uden at der bliver foretaget ændringer i selve child temaet.

Overordnet kan du se på WordPress, frameworks, temaer og plugins således:

  • WordPress er det grundlæggende system der styrer din hjemmeside. WordPress sørger for at du kan oprette indlæg, tilføje billeder, menuer, uploade filer (backend) og at brugerne rent faktisk kan se din hjemmeside (frontend).
  • Et framework (kaldes også parent theme) sørger for den grundlæggende funktionalitet i et givet WordPress tema. Dette viser sig typisk i form af widgets, shortcodes, bagvedliggende SEO og specifikke ekstra funktioner i frameworket.
  • Child temaet ligger så oven på frameworket. I child temaet bestemmer du hvilke farver der er på din hjemmeside, hvilket layout der skal bruges, hvor dine menuer er placeret, header og footer samt andre design opsætninger.
  • Et WordPress plugin ligger uafhængigt af det WordPress tema du bruger. En opdatering af et tema ændre altså ikke på opsætningen i et plugin. Plugins bruges til at tilføje ekstra funktionalitet i WordPress. Dette kan være i form af bookingsystemer, kontaktformularer, webshops, gallerier, søgemaskineoptimering, backup eller tusindvis af andre funktionalitet’er.

Hvad er et WordPress child theme?

Et WordPress child tema er som sagt et WordPress tema der arver funktionaliteten fra et andet tema, sit forældre tema. Et forældre tema kaldes altså også et framework. Child temaer bruges typisk når du ønsker at lave ændringer i et tema, uden at miste muligheden for automatiske opdateringer.

Selvom du i første omgang ikke har tænkt dig selv at lave ændringer i style.css (den kode der styrer layoutet på hjemmesiden), får du måske brug for dette senere. Dette gør sig også gældende hvis du får en udvikler til at lave ændringer. Bruger du ikke et child theme, vil disse ændringer blive overskrevet næste gang dit tema bliver opdateret.

Har du ingen planer om ændre i dit tema, ud over at bruge de muligheder der stilles til rådighed via kontrolpanelet i WordPress, kan du sagtens bruge et tema, der ikke er baseret på et WordPress framework og et child theme.

Bør jeg bruge et framework til min WordPress hjemmeside?

Selvom der er lidt ekstra ting at lære, og at et godt WordPress framework ikke er gratis, er min anbefaling at du bruger et framework. Dette sikre både at sikkerhedshuller bliver lukket, at du ikke skal bruge tid på at lave samme opsætning flere gange og at nye WordPress funktioner let bliver tilføjet.

Min anbefaling er at du vælger Genesis frameworket og et af deres tilhørende child temaer til din hjemmeside. Dette framework er udviklet af firmaet StudioPress ,og er en af de absolut bedste løsninger på markedet.

Jeg bruger selv Genesis frameworket og tilhørende child theme på alle mine egne WordPress hjemmesider – dette gælder også webdesigner.dk. Genesis frameworket i samspil med et Genesis child tema giver en professionel, responsive, fleksibel og søgemaskineoptimeret løsning.

13 kommentarer til “Hvad er et WordPress framework, child theme & tema?”

  1. Hej Anders,
    Jeg har fulgt dine gode videoer og har fået købt domæne og hosting samt købt Genisis framework og tema og installeret det i WordPress.
    MEN – nu er jeg blevet i tvivl når jeg læser om Parent og Child Theme. Er:
    Genesis Framework = Parent Theme
    Tema = Child Theme?
    Eller mangler jeg et child theme? ( har købt genesis og tema sammen på Studiopress til 99,99 USD)
    Mange hilsner
    Marianne

    Svar
    • Hejsa. Ja det kan være lidt forvirrende med de forskellige ord udbydere bruger. Du har dog helt ret i din observation:

      Genesis Framework kan ses som = Parent Theme
      Genesis Tema = Child Theme

      Så du mangler altså ikke noget når du har købt Genesis Framework + theme :-)

      Tjek i øvrigt denne artikel om installation af Gensis (hvis du ikke allerede har): :-)

      Svar
      • Tak, Anders. Nu har jeg aktiveret begge. Og skal jeg arbejde i child’et? Eller gå tilbage til forældre-temaet efter at have aktiveret barnet?

        Svar
      • Ja, du arbejder i dit child tema.

        Hvis du arbejder direkte i Genesis Frameworket, bliver dine ændringer overskrevet når der kommer en opdatering. Dette er grunden til man altid bør arbejde med et child tema (og det er uanset om man bruger Genesis Frameworket eller ej) :-D

        Svar
  2. Hej Anders

    Jamen jeg har skam fået lavet en fin hjemmeside synes jeg selv, så (problemet) er ikke så stort, jeg synes bare du blander tingene sammen, i dine videoer står der intet nævnt om disse 4 begreber som jeg nævner, du er nok bare ikke i stand til at forklare det, så jeg forstår det. Men når alt kommer til alt tak for hjælpen.

    Svar
  3. Hej Anders

    Nu har vi så 4 begreber theme framework, child, parents, temaer, indledningsvis forklarer du hvor nemt det er at lave sin egen hjemmeside/blog, både med fine videoer fint forklaret, sidenhen kommer så en forklaring om noget mere indviklet, jeg har stadigvæk ikke fået synes jeg selv hvordan gør jeg.
    Punkt 1, punkt 2 osv, osv.
    Altså først downloader jeg et ? Og så downloader jeg et? Og så, og så
    Hvor er logikken.

    Svar
    • Hej Bjarne. Set med mine øjne gør du det meget mere kompliceret end det er. Jeg har haft hundreveis igennem og de har alle fået deres egen hjemmeside. Dette er også brugere der aldrig før har lavet deres egen hjemmeside. De følger alle ganske enkelt installationsvideoerne og bekymre sig ikke så meget om det tekniske, der ligger bag ved, som du tilsyneladende gør.

      Så ja, det er let at lave sin egen hjemmeside/blog – man skal blot følge videoerne, som jeg nu har sagt så mange gange til dig. :-)

      1) Følg installationsvideoerne
      2) Ønskes Genesis tema følges køb og installation af Genesis

      Videoerne viser dig præcis hvad du skal…du kan sætte på pause, se dem igen, som sagt – jeg kan ikke vise det mere præcist, end med en video der viser dig step-by-step hvordan du gør.

      …og i og med du bliver ved med at spørge ind, får du selvfølgelig også mere dybegående svar. Ønsker du selv at lave en hjemmeside må du også være villig til at søge på Google og eksperimentere selv. Alternativet er at hyre et web-bureau. :-)

      Svar
  4. Hej Anders, er der en god forklaring på hvorfor jeg ikke kan redigere i den tekst jeg har skrevet, altså jeg kan godt rette ord osv. men vil jeg lave f.eks. afstand imellem afsnittende – linjerne kan det ikke lade sig gøre

    Svar
    • Hej Bjarne. Jeg har lige flyttet din kommentar hen til denne nye artikel, hvor jeg forklarer hvordan WordPress frameworks, temaer, child temaer og plugins hænger sammen.

      Svar

Skriv en kommentar