De 5 bedste gratis alternativer til Photoshop

Bedste gratis alternativer til PhotoshopHar du lige startet din egen hjemmeside er du højst sandsynligt ikke interesseret i at betale 11€ hver måned for at have adgang til Photoshop CC og Lightroom CC gennem Adobe Creative Cloud.

Der findes dog nogle rigtig gode og ikke mindst gratis alternativer til Photoshop. Nogle af disse programmer kan stort set det samme som Photoshop og opfylder dermed alle de behov som hjemmeside-ejeren har.

Gratis Photoshop CS2

Photoshop gratis

Ja, nu ved jeg godt at denne artikel omhandler alternativer til Photoshop, men hvad med blot at hente Photoshop CS2 gratis?

Det er en ældre version af photoshop, men kan hentes gratis, da Adobe har lukket for serveren der håndterer brugerregistreringerne. CS2 er frigivet til deres brugere, men kan hentes af alle.

GIMP – Windows & Mac

Gratis Photoshop Alternativ - GIMPGIMP er et af de mest avancerede alternativer til Photoshop. Her får du masser af features og mange af de samme funktioner som Photoshop tilbyder. På deres hjemmeside finder du masser af tutorials og der er et stort community omkring GIMP. Programmet er i øjeblikket et af de mest anbefalede alternativer til Photoshop – og med god grund.

Eneste minus ved GIMP er at de mange funktioner kan virke overvældende for nybegynderen, men via deres tutorials får du dog hurtigt styr på de vigtigste værktøjer.

Tip: Når jeg downloader billeder fra 123RF er det efterfølgende nødvendigt at tilpasse billedet i størrelsen, således at det passer ind i designet her på siden. Samtidig søger jeg for at gemme billedet i jpeg så det ikke fylde så meget. Dette sikre hurtige indlæsningstider efter det er uploadet. Begge dele kan nemt gøres i Paint.net.

Inkscape – Windows & Mac

Illustrator gratis alternativ - InkscapeDette er ikke et alternativ til Photoshop, men til Adobe illustrator. Inkscape fortjener dog at blive nævnt, da det er et glimrende gratis program til at lave vektorgrafik. I Inkscape er grafikken er baseret på matematiske formler og kan derfor skaleres op uden tab af kvalitet. Inscape er ideelt hvis du ønsker at designe logoer eller andet grafik der skal bruges på tryk.

Seashore – Mac

Gratis billedbehandling Mac - SeashoreArbejder du på mac er Seashore et af de bedste bud på et gratis biledbandlingespram. Ligesom mange andre billedbehandlingsprogrammer efterligner Seashore Photoshop og din arbejdsgang er derfor opbygget efter layers. Seashore er bygget på samme user interface som GIMP og vil derfor virke velkendt for dig som før har arbejdet med GIMP.

Pixlr – Online billedbehandling

Gratis Photoshop - PixlrDette billedbehandlingsprogram skiller sig ud fra de øvrige i og med at Pixlr er browser baseret. Det ligner og føles meget som Photoshop, er gratis og kan bruges uanset hvilken computer du har adgang til.

Pixlr har mange af de velkendte værktøjer fra Photoshop såsom Dogde, Burn og Clone Stamp. Du kan nemt arbejde med lag og du får også adgang til mange brugbare filtre. Du kan indlæse billeder fra din egen computer eller henvise direkte via et link til et billede på Internettet.

Pixlr ikke ligeså avanceret som Photoshop – men til langt de flestes brug vil Pixlr være glimrende. Pixlr kræver at du har adgang til internettet, ellers kan du ganske enkelt ikke bruge programmet.

De bedste alternativer til Photoshop

Gode billeder kan give din hjemmeside et kæmpe løft. Det er derfor min anbefaling du bruger lidt tid på at sætte dig ind i et af programmerne.

Til de flestes behov vil Pixlr være tilstrækkeligt. Programmet er let at lære og dette gør Pixlr til et af de bedste gratis alternativer til Photoshop. Kommer du til at mangle features kan du tage et kig på GIMP. Forvent dog at bruge mere tid på at lære at GIMP, da det er langt mere avanceret.

Dette er mine bud på de bedste gratis billebehandlingsprogrammer. Har jeg glemt et af dine favoritprogrammer? Så del dem i kommentarerne herunder.

36 kommentarer til “De 5 bedste gratis alternativer til Photoshop”

 1. Nu kan jeg se at de ældste kommentarer daterer tilbage til 2018. Jeg ved ikke om indholdet på siden er opdateret siden. Hvis ikke så er jeg da lidt nysgerrig efter om der evt. skulle være en nyere version af Photoshop der er blevet frigivet dengang.
  Det er længe siden at jeg har gjort noget i Photoshop men i sin tid blev jeg undervist i CS3 og har siden snust lidt til CS5. Jeg ved ikke hvor stor forskel der er i versionerne i forhold til CS2 men det kunne jo være rart hvis en af de versioner jeg kender lidt til var blevet tilgængelig i mellemtiden …

  Mvh

  John

  Svar
  • Hej John
   Jeg tror ikke at andre versioner af Photoshop er eller bliver frigivet. Så hvis du vil bruge nyere versioner er betaling vejen frem.

   Artiklerne bliver så vidt muligt opdateret løbende, her på siden. :-)

   Svar
 2. Hej!

  Tak du har reddet min dag valgte cs2, Fandt serial nummer på nettet 1045-1412-5685-1654-6343-1431.
  havde ledt flere dage efter et program der kunne gemme i 16 bit så tak.
  Venlig hilsen

  Jørgen

  Svar
 3. Hej
  Jeg har lige downloadet GIMP til min IMac, men den vil ikke lade sig installere.
  Det er en ny IMAC med det sidste nye styringssystem MacOS Big Sur ?

  Svar
  • Hejsa. Det er vist et generelt problem at Gimp ikke virker optimalt i de seneste versioner af MacOS. Jeg kan desværre ikke teste, da jeg ikke har mac.

   Svar
 4. hej jeg har lige dowlowd gimp men kan ikke finde noget steder man kan sende billedet over på e mail.det er sådan et program jeg skal bruge v.h. eigil

  Svar
  • Hejsa. Efter du har redigeret dit billede i GIMP skal du eksportere billedet og gemme det på din egen computer.

   For at eksportere et billede i GIMP skal du vælge Fil ->> “Eksporter…”. I feltet navn indtaster du det ønskede filnavn sluttede med .jpg. Feks. “dit-filnavn.jpg”. Kvalitet 50 er fint til de fleste billeder.

   Herefter skal du så indsætte / vedhæfte billedet i gmail, eller hvad du nu bruger til at sende emails.

   Jeg kan anbefaler at gemme i .jpg / .jpeg formatet, da billedet så ikke kommer til at fylde for meget, til at blive sendt på mail :-)

   Svar
  • Hej Tharsini. Jeg tager desværre ikke freelance webdesign-opgaver, da jeg ikke har tiden til det. Men du kan evt. oprette en opgave på Amino Freelancer :-)

   Svar
 5. Jeg savner et program hvor jeg kan “plukke” forskellige dele af billeder over på et andet ark – er der nogen der ved hvilket program jeg kan bruge ?

  Svar
  • Hej Inge-Lise. Du kan lave alle former for billedbehandling i GIMP. Det tager dog en del tid at sætte sig ind i programmet, men der er masser af tutorials på youtube :-D

   Alt efter hvor meget du skal have lavet med opsætning osv. kan du måske blot bruge Paint, det kommer med windows.

   Svar
 6. Hej.
  Jeg søger et gratis program, der kan bruges til at lave invitationer. Jeg vil gerne sætte dem op med forskellige skrifttyper og -størrelser. Jeg vil også gerne lave en fotostribe/fotostrimmel. Hvilket program vil du anbefale?
  Tak for svar.

  Svar
  • Hej Ulla.
   Det kan du lave i GIMP. Forvent dog at det tager en del tid at sætte sig ind i programmet.

   Vil du hellere arbejde i PhotoShop kan du hente PhotoShop CS2 gratis lige her :-)

   Svar
 7. Hej

  Pixlr virker nemt og overskueligt for mig. Desværre får jeg denne meddelelse HTTP-fejl når jeg prøver at sætte billedet på min WordPress hjemmeside… Hvorfor? :-)

  Mvh Christina

  Svar
  • Hejsa. Nu kan jeg ikke se fejlen her i din besked, så det er lidt svært at gætte på hvorfor. Der kan dog opstå midlertidige problemer på webhoteller, så mit gæt er det er blevet rettet, og at du igen har kunne uploade billeder via wp-admin? :-)

   Svar
 8. Hej
  Er det muligt at gemme flere sider til en samlet PDF i et af de 5 programmer? Jeg har desværre opdateret til Catalina og mit Photoshop virker ikke længere….
  Håber du kan hjælpe mig.
  Vh Mika

  Svar
  • Hejsa. Jeg er faktisk ikke klar over om det er muligt, men det skulle undre mig hvis man ikke kan gøre det i GIMP. :-)

   Svar
 9. Hei!

  Jeg vil gerne lave en smal grå ramme omkring et billede.
  Jeg kan kun finde brede rammer og sorte og med rundede hjørner.
  Kan du hjælpe :-)?
  mvh Karen

  Svar
  • Hejsa. Hvis det du tænker er at lave en ramme i selve billedet, kan jeg anbefale dig at downloade GIMP. Der findes masser af gode tutorials på YouTube og du kan stort set det samme som i PhotoShop. En søgning på “picture frames” i Google giver dig masser af ideer til designs. :-)

   Svar
 10. Hej
  Jeg vil gerne forsøge at lave et A4 ark med et ord f.eks. TILLYKKE, hvor der er fotos inde i bogstaverne. Hvilket gratis program kan jeg bruge til det?
  Med venlig hilsen
  GItte Nielsen

  Svar
 11. Hej.
  Jeg har fået tegnet et nyt logo og nu har jeg det som word, pdf, jpeg, png.
  Jeg vil gerne ligge det ind på fotos, men så kommer der jo en firkantet hvid baggrund. Hvilket program skal jeg bruge for at fjerne baggrunden og hvordan fjerner jeg baggrunden?

  Svar
 12. Hej
  Jeg har en masse billeder, som jeg gerne vil scalere ned i størrelse på een gang. Dvs fra 2-3MB stykket til ca 100KB. Har du et program du kan anbefale?
  Mange tak :)

  Svar
  • Hej Mille. Til den slags bruger jeg selv det der hedder batch process i Photoshop. Har du ikke Photoshop kan du tilføje en tilsvarende feature i GIMP. Det er ikke noget jeg har prøvet, men det skulle være til at finde ud af. Du kan finde mere info om BIMP tilføjelsen her :-)

   Jeg kender ikke lige et gratis program der kan gøre det, men ellers hedder funktionen “batch image resize”.

   Svar
 13. Øhh gratis. Når jeg forsøger at downloade Paint.net kommer jeg ind på en web side der aller mest minder om en plat fack side.
  Download henviser til MS store??

  Svar
  • Hej Jan. Ja du har helt ret, programmet Paint.net er ikke længere gratis. Den seneste version koster penge og findes nu i MS store. Jeg har derfor fjernet paint.net fra artiklen. Den gratis version kan muligvis stadig downloades, hvis man kan finde et download link via Google. Getpaint.net er ikke længere brugbar.

   Svar
  • Hejsa. Herligt hvis du kan bruge siden. Jeg har aldrig selv brugt inDesign eller tilsvarende, så der må jeg være dig svar skyldig. Google siger dog at Scribus kunne være en mulighed.

   Svar
 14. hej.

  Hvordan kommer jeg igang på pixlr? kan ikke helt finde ud af hvordan jeg ligger et billede for at redigere det.

  Svar
  • Hejsa. Den app du skal bruge hedder Pixlr Editor. Den finder den på deres hjemmeside under WEB APPS i topmenuen, og så efterfølgende scrolle lidt ned til Pixlr Editor. Klik nu på “Launch Web App”. Eller du kan blot klikke lige her

   Under filer vælger du så blot på “Åben billede” :-D

   Svar
  • Hejsa. Efter du har klikket på Filer ->> Gem… ->> skal du i dialog boksen under Format, vælge “PXD (Flerlags Pixlr billede)”. Herved bliver lagene gemt sammen billedet.

   Når du skal bruge billedet på din hjemmeside, skal du gemme i JEPG formatet. Omkring 45 i kvalitet er ok til de fleste billeder :-)

   Svar

Skriv en kommentar