Hvad er et FTP program?

Et FTP program giver dig direkte adgang til alle filerne på dit webhotel og derved mulighed for at redigere, oprette og slette filer på din hjemmeside.

FTP er noget du højst sandsynligt kommer du til at bruge mange gange i fremtiden i forbindelse med din hjemmeside. Så den tid du bruger på at lære et FTP program at kende er på ingen måde spildt.

  1. Download og installer derfor Total Commander fra Ghisler.com. Jeg har selv installeret versionen på engelsk så derfor er det også de engelske termer der fremgår at guiden herunder.
  2. Start efterfølgende Total Commander (Et nyt ikon med navnet Total Commander findes på dit skrivebord efter installationen).

Note: Bruger du browseren Chrome og blokere den din download går du ganske enkelt ind på Downloads (ctrl+j) og vælger “Recover malicious file”.

Total Commander som FTP program

Når du startet Total Commander vil du se to vinduer. Det smarte ved dette er at du nemt og hurtigt kan kopiere filer fra et sted til et andet. Ved at dobbelt klikke på et bibliotek åbner du det. Ved at klikke på pilen i toppen går du et niveau op.


I det ene vindue kan du altså vælge hvor du vil kopiere fra og i det andet hvor du vil kopiere til. Efterfølgende trækker du så bare filerne fra den ene side til den anden. Via FTP delen i Total Commander kan filer også kopieres fra og uploades til dit webhotel.

Total Commander er altså i bund og grund en mere overskuelig, men samtidig meget mere avanceret stifinder end den Windows tilbyder. Personligt mener jeg man kunne opbygge et helt styresystem over Total Commanders koncept, men det er en helt anden snak ;-)

Opret forbindelse til dit webhotel med FTP

Det næste vi gør er at skabe forbindelse til dit webhotel.

  1. Sørg for at venstre vindue i Total Commander er aktivt således at FTP forbindelsen bliver oprettet i venstre vindue. Gør dette ved at klikke i venstre vindue eller ved at bruge TAB.
  2. Vælg “Net” i hovedmenuen og efterfølgende “FTP connect” (ctrl + f).
  3. Klik nu på “New connection” og indtast de FTP oplysninger du har modtaget i mailen med login-oplysninger fra Simply.
  4. Klik “Ok” og klik efterfølgende på “connect”. Såfremt du har indtastet dine login-oplysninger korrekt vil der nu blive skabt forbindelse til dit domænes webhotel.
  5. Dobbelt klik på biblioteket /public_html.
  6. Du har nu adgang til at upload filer direkte til din hjemmeside

Redigering og sletning af filer

Du kan nemt rette og slette filer med Total Commander, dette gøres ved at klikke på knapperne F4 Edit og F8 Delete mens den ønskede fil er markeret. Redigeringsknapperne findes i bunden af Total Commander.

Ønsker du at ændre filer eller mappers rettigheder (hvem der har adgang til dem) gøres det ved at klikke på Files i top menuen og efterfølgende på “Change Attributes”. WordPress sætter filrettighederne op automatisk, men der kan være tilfælde hvor du ønsker at ændre på rettighederne.

Skal du rette i .htaccess skal du først klikke på Net i top menuen og efterfølgende vælge “FTP Show Hidden Files”. Bemærk at du kun bør rette i .htaccess filer hvis du ved hvad du laver.

Bemærk: Lav altid en back-up af dine filer før du retter i dem.

Som det kan ses kan FTP bruges i mange sammenhænge. Vil du have et nyt favicon på din hjemmeside skal det ofte også uploades via FTP.

 

Skriv en kommentar