Komprimer dine billeder og få en langt hurtigere hjemmeside

Komprimer billeder til brug på nettet. Komplet guide til at komprimere dine billeder så din hjemmeside indlæses hurtigt.I denne artikel kan du lære hvordan du komprimerer dine billeder til brug på nettet, og herved får en hurtigere hjemmeside. At optimere dine billeder er yderst vigtigt, da billeder i forkerte formater og størrelser kan gøre din hjemmeside meget langsom.

Vi kender det alle, hvis en hjemmeside er for lang tid om at indlæse, er vi lynhurtige til at klikke på tilbage knappen i vores browser. Hvis din hjemmeside tager mere end 3 sekunder om at loade, vil hele 40% af dine brugere forlade din hjemmeside med det samme.

Det er derfor yderst vigtigt at din hjemmeside loader hurtigt. Dette er vigtigt for dine brugere og hastigheden er nu også blevet et parameter i Googles algoritmer. Dette betyder at en langsom hjemmeside giver dårligere placeringer i søgeresultaterne.

Ud over dette skifter trafikken over til de mobile enheder. Internet hastigheden på de mobile enheder er typisk langsommere end på hjemmenetværket. Dette er igen med til at vise hvor vigtigt det er, at billederne på din hjemmeside hjemmesider er optimeret.

Komprimer billeder til brug på din hjemmeside

Der er to forskellige principper der gør sig gældende når det kommer til komprimering af fotografier og billeder, til brug på nettet.

Kompression: Din softwares algoritme finder den information i billedet der går igen, og fjerner derefter denne information fra filen. Resultatet af dette er en dramatisk reduktion af filstørrelsen. Det mest kendte format til dette formål er JPEG, hvilket er det format alle billederne på din hjemmeside bør gemmes i.

Ulempen ved at gemme i JPEG formatet er så at dine billeder vil miste detaljer. For den almindelige bruger vil komprimerede billeder, dog ikke være noget de lægger mærke til.

Størrelse: Et kamera kan i dag tage billeder i meget høj opløsning. Selv et billigt kamera kan let tage billeder i f.eks. 4290 x 2800 pixels. Her er der virkelig meget at hente, når det kommer til at reducere filstørrelsen. Ved at lave størrelsen om på dine billeder vil de fylde langt mindre og dette vil ikke ændre på kvaliteten af det, som brugeren ser i sin browser.

Billederne her på webdesigner.dk er blot 700 x 350 pixels. Ved at gemme i denne størrelse får brugerne både flotte billeder og samtidig indlæser siderne hurtigt.

Hvor store skal billederne være til min hjemmeside?

Hvilken størrelse billeder skal være på din hjemmeside afhænger i høj grad af dit design. Det WordPress tema jeg bruger her på siden, har en max bredde bredde på 700 pixels til selve indholdet. Det er derfor også denne bredde jeg har gemt mine billeder i.

På andre af mine WordPress hjemmesider gemmer jeg billederne i 750 x 350, da dette er max bredde i det element hvor teksterne og billeder vises.

Som tommelfingerregel kan du gemme dine billeder, så de er 800 pixels i bredden. Herved tilgodeser du de fleste enheder og WordPres temaer. Sammen med JPEG formatet vil billeder i denne størrelse blive indlæst  forholdsvis hurtigt.

Nu findes der jo også designs der bruger billeder som fylder hele skærmbredden. Dette gør f.eks. en del af Genesis temaerne. Her vil du skulle op i noget større størrelse, før billederne ser ordentlige ud. Hvis du går efter 1600 pixels i bredden til denne type billeder, vil de se fornuftigt ud på de fleste enheder. Det er dog virkelig en svær balance, da dine billeder ikke bør være større en 50 kb.

Generelt kan man sige at jo mindre du kan lave din billeder jo, bedre er det for hastigheden. Det handler altså om at finde en god balance.

Sådan komprimere du dine billeder og tilpasser størrelsen

Hvis du ikke allerede har hentet det gratis billedbehandlingsprogram Paint.net, kan jeg anbefale at du gør det nu. Når det kommer til behandle billeder og lave grafik kan Paint.net alt det du har brug for som hjemmesideejer.

Efter du har hentet Paint, installeret og startet programmet gør du følgende:

 1. Klik på File i menuen ->> og derefter på Open. Find nu det billede du ønsker at bruge på din hjemmeside og åben det.
 2. I menuen klikker du nu på Image ->> og derefter på Resize. Under Pixel size / Width: indtaster du nu 800.
  Komprimer dine billeder med dette program.
 3. Det næste du skal gøre er at gemme dit billede i JPEG formatet. Klik derfor i File ->> Save.
  Indtast nu Filnavn til dit billede og sørg for at vælge JPEG under Filtype ->> klik nu knappen Gem.
 4. Jo, lavere du kan sætte kvaliteten i den næste boks, jo mindre vil dit billede fylde. Et godt udgangspunkt er sætte Quality på 65.
  Komprimering af billeder
 5. Klik til slut på Ok.

Tip: Når du navngiver dine billeder er det en god ide at bruge søgeord. Herved hjælper du Google med at forstå hvad din artikel og billeder handler om. F.eks. har jeg navngivet billedet øverst i denne artikel: “komprimer-billeder”. Dette er samtidig den primære søgefrase jeg har optimere denne artikel til.

Du har nu lært hvordan du optimerer og komprimerer billeder til din hjemmeside

Ved at følge ovenstående anbefalinger, har du optimeret dine billeder til brug på nettet. Du skal gøre dette på alle dine billeder, da der er virkelig meget at hente på hastigheden.

Din hjemmeside bør blive indlæst på under 1 sekund. For at komme derned spiller optimerede billeder, en helt central rolle.

Optimer alle dine billeder, det er i dag yderst vigtigt du har fokus på hastigheds-optimering af din hjemmeside.

6 kommentarer til “Komprimer dine billeder og få en langt hurtigere hjemmeside”

  • Hej Anne. Fedt at du kan bruge siden her :-D Der kommer nye artikler og opdateringer i løbet af de næste måneder. :-)

   Svar
 1. Hej Igen tak fordi du vendte tilbage, det må jeg prøve. Tak endnu engang for en super side og din hjælp. Rigtig god aften til dig. Hilsen Maria :-)

  Svar
  • Du kan evt. oprette en opgave på amino freelancer, der sidder sikkert nogle der gerne vil hjælpe dig, Sørg for at tjekke deres referencer fra tidligere kunder og tag endda gerne fat i tidligere kunder, og hør om de levere gode løsninger og support. Du må også have en super god aften :-)

   Svar
 2. Hej Anders

  Det er bare en super hjemmeside du har og hvor er det dog nogle meget brugervenlige videoer m.m. du har lavet. Jeg går med en tanke om at lave en hjemmeside, men er meget i tvivl om den måske er meget avanceret. På siden skal det være sådan at medlemmer får deres egen side hvor der skal være plads til at de kan oploade rigtig mange billeder og ud over det skal der være et forum hvor medlemmerne kan skrive sammen og dele billeder. Og ud over det en køb salg sektion for medlemmer. Så vil høre dig om du mener det kan laves i WordPress og om jeg selv kan lave det. Det skal lige siges at jeg er helt ny på hjemmeside området. Håber at høre fra og tak endnu en gang for en super side :) Hilsen Maria

  Svar
  • Hej Maria. Til de ting du nævner vil jeg anbefale dig at kigge efter et andet system end WordPress. Altså det vil godt kunne laves i WordPress, men systemet er som udgangspunkt ikke lavet til at håndtere at brugerne kan lave deres egne komplette sider. Det er mere gearet mod at brugere kan være skribenter på din hjemmeside.

   Samtidig virker det som om at alle de forskellige elementer skal kunne snakke sammen. Dette vil blive en udfordring uanset CMS, så mit råd er at du alliere dig med nogle webudviklere, da der vil være ganske mange tekniske ting der skal spille sammen :-)

   Svar

Skriv en kommentar