Hvis du er begynder, når det kommer til hjemmesider, undre du dig måske over hvad et domænenavn er, og hvorfor det er vigtigt at have et. De fleste er klar over de skal have et domænenavn for at kunne starte en hjemmeside, men har brug for mere information om domæner og hosting.

Hvis du ønsker at starte et firma eller allerede har et, har du helt klart brug for at være repræsentere online.
Der er mange fordele ved have dit eget domænenavn og i denne artikel ser vi nærmere på, hvad et domænenavn er, og hvorfor et domæne er essentielt for din forretning.
Hvad er et domænenavn og hvordan virker det?
Når du indtaster et domænenavn i din browser, bliver forespørgslen sent til et netværk at DNS servere. Disse servere viderestiller så automatisk domænenavnet til det rette webhotel, hvor hjemmesiden er installeret.
DNS (Digital Name System) servere er computere der står hos hosting firmaerne. Disse computere er sat op, således at trafikken bliver dirigeret det rigtige sted hen. Dataen fra webhotellet bliver så herefter sendt til din browser.
Hvor vigtigt er det at have et domænenavn?
Et domænenavn er mere end blot en henvisning til din hjemmeside. Et domænenavn skaber troværdighed og kan være en helt central del af din forretning eller brand.
Et domænenavn gør det lettere at flytte din hjemmeside. Med et domænenavn kan du flytte din hjemmeside til et andet webhotel, uden de store problemer. Herved skal du ikke opbygge din online branding fra bunden.
Et domænenavn viser at du seriøs. Ved at have dit eget domæne skaber du tillid og et godt domænenavn gør at du fremstår professionelt.
Dette rette domænenavn skaber synlighed. Dit domænenavn er unikt og hvis du har valgt et godt domæne, er det let for dine kunder at finde dig igen. Det er også let for dine kunder at dele dit brand med venner og på de sociale medier.
Et domænenavn er vejen frem, hvis du vil have gode placeringer i Google. Noget af det bedste trafik du kan få, kommer fra Googles søgeresultater.
Hvem er ansvarlig for dk domænenavnene?
Hvis du køber et .dk domæne er det dk-hostmaster, der er ansvarlig for alle de data er et tilknyttet et domænenavn. Det er dk-hostmaster der holder styr på, hvem der har ret til at bruge de enkelte domænenavne.
Du kan enten betale for dit domæne gennem dk-hostmaster, men de fleste webhoteller tilbyder at du betaler gennem dem. Det koster 60 kr. om året at have et .dk domæne registreret.
Ofte Stillede spørgsmål om domænenavne
Gennem årene har jeg fået ganske mange spørgsmål omkring domænenavne. Her finder du svar på nogle at de mest stillede spørgsmål:
Hvad er et subdomæne?
Et subdomæne er et underdomæne, til dit primære domæne. F.eks. kunne jeg lave et subdomæne der hedder blog.webdesigner.dk.
Her kan du så lave en helt separat hjemmeside hvis du ønsker. Google ser dit subdomæne som en selvstændig hjemmeside, du får altså ingen fordel af din nuværende linkprofil og branding med hensyn til søgemaskineoptimering.
Generelt anbefaler jeg ikke at bruge subdomæner, da altid vil være mere fordelagtigt at købe et helt nyt domæne til indholdet. Alternativet er at lægge indholdet i en mappe i stedet for, som f.eks. webdesigner.dk/blog/. Herved ser Google det hele som en samlet hjemmeside.
Kan jeg slette mit domænenavn?
Ja, du kan godt opsige dit domænenavn. Det gøres lettest ved at logge ind på dk-hostmaster. Du kan dog også lade være med at betale, herved udløber dit domæne, og bliver så efterfølgende frigivet så det kan registreres af andre.
Bemærk at du selv skal opsige dit webhotel, da du ellers blot for en regning for næste periode.
Kan jeg flytte min hjemmeside til et nyt domænenavn?
Ja, du kan godt flytte din hjemmeside over på et nyt domænenavn. Generelt er det en lidt besværlig affære, da du skal sørge for at få sat korrekte redirects op.
Vælger du at flytte din hjemmeside over på et nyt domænenavn, skal du forvente at din placeringer kommer til at hoppe en del op og ned i Google.
Generelt er min anbefaling at blive på dit nuværende domænenavn, især hvis det er en ældre hjemmeside, hvor du har opbygget en masse goodwill og gode indgående links.
Må jeg sælge et DK domænenavn?
Ja, du må gerne sælge et .dk domæne, men den vigtigste regel er, at du ikke må videresælge .dk domænenavne, med henblik på fortjeneste.
Det er altså ikke tilladt at købe en masse domænenavne, for så at sælge dem nogle år senere med fortjeneste. Disse regler at lavet således at enkelte personer eller firmaer ikke kan hamstre tusindvis af .dk domæner, for at at sælge dem til overpris.
Alle skal have mulighed for at få et godt .dk domæne. Det er domæneklagenævnet der håndtere og fastsætter alle regler omkring de danske domænenavne.
Du må dog gerne bygge en række gode hjemmesider på dine domæner og efterfølgende sælge det hele, som en samlet pakke. Her vurderes det ikke, at der tale om køb af domæner med henblik på videresalg.
Må jeg købe mere end et domænenavn?
Ja, du må registrere lige så mange domænenavne som du ønsker.
Kan jeg finde ud af hvem der ejer et domænenavn?
Oftest vil du kunne finde ud af hvem der ejer et domæne, ved at slå det op på dk-hostmaster. Efter du har slået et .dk domænenavn op, vises en formular hvor du har mulighed for at kontakte ejeren. Det er dog helt op til ejeren om de vender tilbage.
Kan du ikke finde informationen på dk-hostmaster, har ejeren hemmelig adresse.
Du kan evt. prøve at sende en email til domænet, og så blot håbe at ejeren har sat en email op, og har aktiveret “catch-all”
Hvad er forskellen på en URL og et domænenavn?
URL står for Uniform Resource Locator. Dette er en unik adresse der tager dig til et bestemt sted eller fil på en hjemmeside.
Et domænenavn bringer dig blot til forsiden af en given hjemmeside. Hvis du kigger i adresselinien i din browser, kan du se at URL’en til denne artikel er /begynder-hvad-er-et-domænenavn/
Hvad er HTTP og HTTPS?
HTTP står for Hypertext Transfer Protocol. Det er den teknologi der gør, at data kan sendes over internettet.
HTTPS står for Hypertext Transfer Protocol Secure. Indgår https i URL’en betyder det, at dataen der sendes mellem webhotellet og brugeren er krypteret. Dette forøger sikkerheden væsentligt. Din hjemmeside skal derfor være sat op til bruge HTTPS.
Hvad er www og er det en del af et domænenavn?
WWW står for World Wide Web. I internettets spæde start, begyndte nogle tekniske brugere at skrive www, for at indikere at der var tale om en hjemmeside.
Det er dog på ingen måde et krav, og de fleste hjemmesider bruger i dag ikke www. Med hensyn til søgemaskineoptimering har www ingen betydning. Det vigtigste er, at du vælger at om du vil bruge med eller uden www, og holder fast i dit valg. Alle de links der peger hen på din hjemmeside skal ligeledes (helst) være ensrettede.