Webdesigner.dk

  • Forside
  • Lav en hjemmeside
  • Lav en blog
  • WordPress hjælp
  • WordPress temaer
  • Seneste artikler
  • Værktøjer
  • Om

Sådan vælger du et godt domænenavn

Tweet
Share
Share

Før du vælger at registrere det første og bedste domænenavn du kan komme i tanke om, er her et par tips til at vælge et godt domænenavn.

Din hjemmesides navn og dit domænenavn bør altid være det samme

Hvis din hjemmesides navn (firmanavn) og domænenavn er det samme er du bedst stillet. Dette hænger sammen med at når folk tænker på din hjemmeside, vil de oftest først tænke på din hjemmesides navn. Det navn de kan læse på din hjemmeside er altså det de vil prøve at taste ind først. Er hjemmesidenavn og dit domænenavn det samme vil dine besøgende automatisk komme det rigtige sted hen.

F.eks. har firmanavn og domænenavn her på siden altid været det samme: webdesigner.dk. Navnet indgår ligeledes tydeligt i logoet, dette kan også på det varmeste anbefales. Brand, hjemmesidenavn og domæne bør så vidt muligt kædes sammen.

Korte domænenavne er altid at foretrække

Vælg så vidt muligt et kort domænenavn. Selvom det kan være svært at finde et godt ledigt og forholdsvis kort domænenavn er det absolut værd at bruge lidt tid på. Jo længere dit domænenavn er jo svære er det at huske.

I og med at din side forhåbentlig får samme navn som dit domæne er dette en yderligere grund til at vælge et kort navn der er let at huske. Et domænenavn under 20 karakterer er at foretrække. Jo længere dit navn er jo større er chancen for at folk taster forkert.

Beskrivende eller unikt domænenavn, hvad er bedst?

Om du skal vælge et beskrivende eller et unikt domænenavn afhænger af dit hjemmesidekoncept.

Et beskrivende domænenavn kunne f.eks. være biler.dk. Vælger du et beskrivende navn er du altså sikker på at folk kan gennemskue hvad din side handler om, endda før de har besøgt den. Ud over dette giver det en fordel i søgemaskinerne, når dit primære nøgleord indgår i domænenavnet. Denne fordel er dog lang fra så betydelig som den har været tidligere.

Et unikt domænenavn er et navn du selv finder på som f.eks. Yahoo, Jubii, Google etc. Fordelen ved at vælge et unikt navn er at du kan få et ultra kort domænenavn. Du er ligeledes ikke bundet op på et bestemt emne som du f.eks. ville være med biler.dk.

Formår du at skabe et stærkt brand på længere sigt, kan et unikt navn vise sig at være yderst fordelagtigt. Med et unikt domænenavn er det i øvrigt langt lettere at finde et domænenavn der er ledigt.

Et godt domænenavn indeholder ikke bindestreger

Det er altid at bedst at vælge et domænenavn uden bindestreger. Der er ganske enkelt ingen fordele ved at vælge et domænenavn der indeholder bindestreger.

  • Det er svært at huske om et domænenavn indeholder en bindestreg. Vi prøver altid at tastedomænet ind uden.
  • Bliver din side anbefalet mundtligt husker folk ikke hvor dine bindestreger er placeret. Måske ender dine potentielle kunder derfor hos en konkurrent.

Engang gav det en fordel i søgemaskinerne at separere ens nøgleord i domænenavnet med bindestreger. Dette er ikke længere tilfældet. Google kender i dag orderne så godt at dette ikke længere har betydning.

Undgå æøå i dine domæner

Det kan på ingen måde anbefales at vælge et domænenavn der indeholder æø eller å. Dette kan give dig en lang række tekniske problemer.

Det anbefales derfor at du køber ae aa eller o(e) versionen af domænet og bruger det som dit primære domæne. Køb også æø eller å versionen, men sæt det kun op som en henvisning (redirect 301) til dit primære domæne.

Brug ikke tal i dit domæne

Det er også en dårlig ide at bruge tal i dit domænenavn. En bruger der bliver anbefalet din hjemmeside mundtligt, har ingen mulighed for at vide om tallet skal staves eller skrives.  Du skal gøre det så let som muligt for dine brugere at finde dig.

Hvilken domæneendelse (TLD) er bedst?

Henvender din side sig til danskere er .dk altid at foretrække. Dette hænger sammen med at vi altid prøver at taste .dk, hvis vi skal ind på en dansk-sproget side. Ud over dette stoler vi som danskere generelt mere på .dk end på de andre domæneendelser.

Kommer din side primært til at blive markedsført online, er der dog intet til hinder for at vælge en anden domæneendelse, såfremt .dk ikke er ledigt. I forhold til søgemaskinerne er der ingen forskel på om dit domæne ender på .dk, .net, .nu eller noget helt tredje.

De globale TLD’er som f.eks. .com .net .biz. og .org er tiltænkt Internationale virksomheder, men kan registreres frit af alle. Du behøver altså f.eks. ikke at repræsentere en organisation for at registrere et .org domæne. Det står dig også helt frit for, hvad du vil bruge domænet til.

Bliver din tekster skrevet på engelsk er .com altid at foretrække, da det er .com de internationale brugere vil prøve at taste ind først.

Det bliver i stigende grad sværere at finde et godt .dk domæne, derfor ser vi også flere og flere danske sider der ligger på et af de globale TLD’er. Mine foretrukne domæneendelser til hjemmesider henvendt til danskere er:

  1. .dk
  2. .net
  3. .nu
  4. .com

Sørg for at finde et godt domænenavn fra start

Har du først skabt dig et brand med et domænenavn du senere fortryder, vil du skulle bruge en masse tid på udskiftningen. Ud over dette er det nærmest uomgåeligt at miste både besøgende og en masse af den goodwill der gennem tiden er blevet tilknyttet til dit domænenavn.

Mangler du i øvrigt et godt sted at købe domæner kan jeg anbefale Simply. Deres priser er fair og deres system til håndtering af domæner er nemt og overskueligt.

Vil du gerne lave din egen hjemmeside liggende på dit eget domænenavn, så tag et kig på lav din egen hjemmeside med WordPress. Med WordPress kan du nemt og hurtigt lave en professionel hjemmeside.

Relaterede indlæg:

  1. Køb og valg af domæne – Sådan køber du det bedste domænenavn
  2. Sådan skriver du godt indhold til din blog
  3. Hvad er et domænenavn / en webadresse?
  4. Sådan laver du en professionel blog

Skrevet i: Domænenavne, Opret en hjemmeside

Avatar for Anders Christensen

Om Anders Christensen

Anders Christensen har arbejdet med hjemmesider og online markedsføring i over 15 år. Jeg er her for at hjælpe dig med at få lavet den bedst mulige hjemmeside. Webdesigner, online entrepreneur & musiker.

Kommentarer

  1. Avatar for KristineKristine skriver

    9. september 2014 kl. 11:38

    Hej,

    Jeg har et hjemmesidenavn, hvor der indgår et “å” i. Jeg har købt domænet med “aa” i stedet for “å”, men nu har jeg også brug for at redirecte besøgende, som skriver med “å” til hjemmesiden. Hvad skal jeg gøre nu? Skal jeg købe domænet med “å” på Simply – og kan jeg nøjes med “DNS-service”, eller skal jeg også betale for webhotel? Hvis du også kunne skrive, hvordan jeg redirecter, ville det være über-dejligt! På forhånd tak for hjælpen.

    Mvh.

    Kristine

    Svar
    • Avatar for AndersAnders skriver

      9. september 2014 kl. 16:48

      Ja du køber bare domænet med DNS-service hos Simply (under samme bruger id).

      Efter du har aktiveret domænet hos dk-hostmaster går du ind i administrationen hos Simply og klikker på “DNS administration”

      Under “Opret ny viderestilling” vælger du: http:// domænemedå.dk viderestiller til http:// domænemedaa.dk”. Under metode skal du vælge “http 301 viderestilling”.

      Bemærk at der efter oprettelsen kan gå nogle timer før aktiveringen hos dk-hostmaster og Simply træder i kraft.

      Svar
  2. Avatar for RikkeRikke skriver

    17. september 2014 kl. 10:48

    Hej
    Jeg skal oprette et domæne, men overvejer om det skal være .dk, eller muligvis noget andet. Hvordan kan det være at prisen er så høj, hvis man vælger .nu? Er der nogen forskel på det man får?

    Svar
    • Avatar for AndersAnders skriver

      17. september 2014 kl. 16:48

      Til danske sider er .dk altid det bedste, da .dk er det vi danskere generelt er mest trygge ved og husker bedst.

      At prisen er så høj på .nu domæner skyldes ganske enkelt at endelsen er ejet af island state of Niue og at de derved selv bestemmer hvor høj prisen skal være. Du får mere eller mindre det samme ved alle domæneendelser, det er dog nogle ting der er nemmere ved .dk domæner, f.eks. hvis du skal overdrage et domæne til en anden person. 🙂

      Svar
  3. Avatar for MathildeMathilde skriver

    25. april 2015 kl. 23:44

    Jeg har købt et domænenavn med “æ” til mit website (titlen på min profession som behandler – jeg sælger rådgivning og vejledning indenfor sundhedsområdet) og har problemer med at få et domænenavn med ae, som jeg kan viderestille til, da de alle sammen er optaget. I hvert fald med .dk, hvilket jeg foretrækker.

    Så skal jeg købe et med ae, som har en anden endelse, altså xxxaexx.net (for eksempel), men det vil jeg helst ikke, bl.a. fordi det er noget dyrere, men også fordi det ikke klinger så godt som .dk, når man nu bor og arbejder i danmark. Jeg regner med at mine kunder er primært lokale, måske landsdækkende senere, men udenlandske vil de nok aldrig blive.

    Og kan man det ? Kan man linke (eller viderestille) fra et .dk til et .net site ?

    Ifølge startogvækst’s hjemmeside, så er problemer med æ, ø og å i fortiden og ikke længere noget, man skal tænke på.

    Kan du uddybe, hvilke problemer du mener, at det kan give med æ ?

    Svar
    • Avatar for AndersAnders skriver

      27. april 2015 kl. 19:59

      Du kan læse mere om hvorfor jeg ikke anbefaler domæner med æøå lige her. Artiklen gør sig stadig gældende omend der er nogle år siden jeg skrev den. Nogle af problemerne er selvfølgelig mindre, men som sagt vil jeg stadig ikke anbefale æøå domæner.

      En del WordPress plugins tager heller ikke højde for de danske bogstaver og vil derfor ikke virke korrekt. F.eks. oplever brugere problemer med det meget brugte plugin Contact Form 7 og æ ø å.

      Ja, du kan godt viderestille fra et .net domæne, men som du også selv siger er .dk altid at fortrække når dit site henvender sig til danskere. 🙂

      Svar
  4. Avatar for LucasLucas skriver

    15. juni 2015 kl. 22:04

    Jeg overvejer et domænenavn men har fundet ud af, at det er taget. Efter at have været inde på hjemmesiden kan jeg se at ejeren har oplyst at siden står på stand-by. Ejen tilbyder på den meget enkle hjemmesiden at sælge domænet. Hvis jeg skulle købe det af ham, ville der så være nogle problemer med overtagelsen eller er det let nok? Og hvor meget kan han højst forlange for det i forhold til at alle aktiviteter på siden er indstillet ?

    Svar
    • Avatar for AndersAnders skriver

      16. juni 2015 kl. 15:48

      Det er ret let at overdrage .dk domæner. Dk-hostmaster har en formular til netop dette formål.:-)

      Med hensyn til prisen er det helt op til sælger hvad han/hun mener er rimeligt. Det er kun såfremt et domænet er helt tomt at du mulighed for at få det overdraget gennem domæneklagenævnet (eller det er et spørgsmål om copyright i domænenavnet, typosuqatting etc.).

      Svar
  5. Avatar for juliejulie skriver

    1. november 2016 kl. 16:01

    Jeg har købt et .dk domæne gennem Simply og vil gerne også købe .com domænet af samme navn som jeg gør gennem DNS administrator. Jeg bliver henvist til domænealias og spurgt om jeg vi have det også og om det skal peges til en undermappe eller i roden af domænet. Jeg vil gerne spørge hvad DOMÆNEALIAS er og hvad jeg skal gøre. Jeg har tænkt at alt fra .com skal viderestilles til .dk domænet.

    Svar
    • Avatar for AndersAnders skriver

      1. november 2016 kl. 19:31

      Den korrekte måde at gøre det på i dit tilfælde er med en vidrestiling. Herved sikre du at søgemaskinerne ikke indekserer det samme indhold to gange (ved både at man både kan tilgå siden via .dk og .com). Med en viderestilling sendes brugeren automatisk til .dk.

      Du kan lære hvordan du laver en vidrestiling hos Simply lige her 🙂

      Svar
      • Avatar for JulieJulie skriver

        3. november 2016 kl. 14:33

        Tusind Tak, bare en ting til;
        Skal jeg vælge at ‘medtag stien i viderestillingen’? inden jeg trypper på ‘opsæt viderestilling’?

        Svar
        • Avatar for OleOle skriver

          3. november 2016 kl. 15:07

          Hej Julie,
          Ja, det skal du. 🙂
          Så bliver dine besøgende fx viderestillet fra eksempel.com/blog/post/ til eksempel.dk/blog/post/ osv.
          Venlig hilsen Ole

          Svar
  6. Avatar for Emilie Theil NielsenEmilie Theil Nielsen skriver

    15. november 2017 kl. 19:48

    Hej Anders,

    tak for mange gode råd herinde! Jeg har købt naervaer.net og har lavet min hjemmeside der. Nu vil jeg gerne købe nærvær.net og få det til at henvise til naervaer.net. Hvordan gør jeg det? Jeg kan kun se inde på Simply at man kan henvise fra naervaer.net til nærvær.net men ikke omvendt. Skal jeg først købe nærvær.net? Håber du kan hjælpe mig i min forvirring! 🙂

    Svar
    • Avatar for AndersAnders skriver

      22. november 2017 kl. 18:19

      Ja, du skal først købe domænet. Sørg for du er logget ind din konto hos Simply under køb, så er det nemlig ganske let efterfølgende at lave henvisningen (alias).

      Efter køb af domæne, vælger du i venstre side det domænenavn du ønsker at oprette et alias til (dit primære domænenavn).

      Herefter klikker du i venstre side på “Website” ->> herefter på “Tilknyt domæner til webhotel” ->> Under “vælg domæne” vælger du domænet som skal henvise til dit primære domænenavn. Til slut klikker du blot på knappen “Opret domæealias” 🙂

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Alt om at lave din egen hjemmeside

Her på siden finder du alt hvad du skal bruge cookiesfor at lave en professionel hjemmeside.

Følg guiden under Lav en hjemmside  så får du en brugervenlig & søgemaskineoptimeret hjemmeside med eget domænenavn.
Velkommen til 🙂

Få e-bogen Sådan laver du din egen hjemmeside helt gratis!

Den komplette guide til at lave din egen hjemmeside & tjene penge online.
Lav din egen hjemmeside - Gratis ebog

Download din gratis ebog nu!

Seneste artikler

  • Blogindlæg skabelonBlogindlæg layout: Den ultimative guide til at skrive et blogindlæg
    4. december 2020
  • SEO optimering af WordPressOptimering af WordPress – Step-by-Step guide
    11. november 2020
  • Lav en hjemmeside – Step-by-Step guide
    5. november 2020

Seneste kommentarer

  • Anders Christensen - 25 februar, 18:15
    Du kan bruge et billedbehandlingsprogram som GIMP eller paint for den sagskyld. Efter billedet har den rigtige størrelse uploader du…
    Hvad er formålet med webdesigner.dk?
  • Helle Sørensen - 25 februar, 14:15
    1000 tak
    Priser – Hvor meget koster det at lave en hjemmeside?
  • Cille - 25 februar, 14:00
    Jeg kan ikke lave et aflangt billede i den statiske forside? hvordan gør man det?
    Hvad er formålet med webdesigner.dk?
  • Anders Christensen - 25 februar, 13:55
    Hej Søren. Dating sider er ikke noget jeg har beskæftiget mig med, men det skulle under mig om der ikke…
    Hvad er formålet med webdesigner.dk?
  • Anders Christensen - 25 februar, 13:49
    Hej Helle. Jeg har skrevet en artikel om de plugins jeg anbefaler at installere 🙂
    Priser – Hvor meget koster det at lave en hjemmeside?

Pupulære artikler

Hvor kan jeg købe billige billeder til min hjemmeside?

Den komplette guide til at lave et nyhedsbrev

Hvor finder jeg gode WordPress temaer oversat til dansk?

Undgå fælden vælg ikke en gratis hjemmeside

Kategorier

  • Domænenavne
  • Generelle tips & tricks
  • Hjemmeside FAQ
  • Lav din egen hjemmeside
  • Lav en blog
  • Markedsføring online
  • Opret en hjemmeside
  • Skriv til nettet
  • Søgemaskineoptimering
  • Tjen penge online
  • Uncategorized
  • Valg af emne
  • Webhoteller
  • WordPress hjælp

Følg med i hvad der sker på webdesigner.dk

Besøg os på Facebook Følg os med RSS Følg os på YouTube

Co2 neutralt website

DIVI WordPress tema
123rf
genesis

Webdesigner.dk anbefaler at du hoster din hjemmeside hos Simply
Copyright © 2021 · Cookies · Genesis theme · Kontakt · Profil
Denne hjemmeside indeholder affiliate links
Lav din egen hjemmeside
CVR-nr.: 26570875

X
Gratis eBog fra Webdesigner.dk : Lær hvordan du laver en professionel hjemmeside!
Klik her