Sådan vælger du et godt domænenavn

Før du vælger at registrere det første og bedste domænenavn du kan komme i tanke om, er her et par tips til at vælge et godt domænenavn.

Din hjemmesides navn og dit domænenavn bør altid være det samme

Hvis din hjemmesides navn (firmanavn) og domænenavn er det samme er du bedst stillet. Dette hænger sammen med, at når folk tænker på din hjemmeside, vil de først tænke på din hjemmesides navn. Det navn de kan læse på din hjemmeside er altså det de vil prøve at taste ind først. Er hjemmesidenavn og dit domænenavn det samme vil dine besøgende automatisk komme det rigtige sted hen.

F.eks. har firmanavn og domænenavn her på siden altid været det samme: webdesigner.dk. Navnet indgår ligeledes tydeligt i logoet, dette kan også på det varmeste anbefales. Brand, hjemmesidenavn og domæne bør så vidt muligt kædes sammen.

Korte domænenavne er altid at foretrække

Vælg så vidt muligt et kort domænenavn. Selvom det kan være svært at finde et godt ledigt og forholdsvis kort domænenavn, er det absolut værd at bruge lidt tid på. Jo længere dit domænenavn er, jo svære er det at huske.

I og med at din side forhåbentlig får samme navn som dit domæne, er dette en yderligere grund til at vælge et kort navn der er let at huske. Et domænenavn under 20 karakterer er at foretrække. Jo længere dit navn er, jo større er chancen for at folk taster forkert.

Beskrivende eller unikt domænenavn, hvad er bedst?

Om du skal vælge et beskrivende eller et unikt domænenavn afhænger af dit hjemmesidekoncept.

 • Et beskrivende domænenavn kunne f.eks. være biler.dk. Vælger du et beskrivende navn er du altså sikker på at folk kan gennemskue hvad din side handler om, endda før de har besøgt den. Ud over dette giver det en fordel i søgemaskinerne, når dit primære nøgleord indgår i domænenavnet. Denne fordel er dog lang fra så betydelig, som den har været tidligere.
 • Et unikt domænenavn er et navn du selv finder på som f.eks. Yahoo, Jubii, Google etc. Fordelen ved at vælge et unikt navn er, at du kan få et ultra kort domænenavn. Du er ligeledes ikke bundet op på et bestemt emne, som du f.eks. ville være med biler.dk.

Formår du at skabe et stærkt brand på længere sigt, kan et unikt navn vise sig at være yderst fordelagtigt. Med et unikt domænenavn er det i øvrigt langt lettere at finde et domænenavn der er ledigt.

Et godt domænenavn indeholder ikke bindestreger

Det er altid bedst at vælge et domænenavn uden bindestreger. Der er ganske enkelt ingen fordele ved at vælge et domænenavn der indeholder bindestreger.

 • Det er svært at huske om et domænenavn indeholder en bindestreg. Vi prøver altid at taste domænet ind uden.
 • Bliver din side anbefalet mundtligt, husker folk ikke hvor dine bindestreger er placeret. Måske ender dine potentielle kunder derfor hos en konkurrent.

Engang gav det en fordel i søgemaskinerne at separere ens nøgleord i domænenavnet med bindestreger. Dette er ikke længere tilfældet. Google kender i dag ordene så godt at dette ikke længere har betydning.

Undgå æøå i dine domæner

Det kan på ingen måde anbefales at vælge et domænenavn der indeholder æø eller å. Dette kan give dig en lang række tekniske problemer.

Det anbefales derfor at du køber ae aa eller o(e) versionen af domænet og bruger det som dit primære domæne. Køb også æø eller å versionen, men sæt det kun op som en henvisning (redirect 301) til dit primære domæne.

Brug ikke tal i dit domæne

Det er også en dårlig ide at bruge tal i dit domænenavn. En bruger der bliver anbefalet din hjemmeside mundtligt, har ingen mulighed for at vide om tallet skal staves eller skrives.  Du skal gøre det så let som muligt for dine brugere at finde dig.

Hvilken domæneendelse (TLD) er bedst?

Henvender din side sig til danskere er .dk altid at foretrække. Dette hænger sammen med at vi altid prøver at taste .dk, hvis vi skal ind på en dansk-sproget side. Ud over dette stoler vi som danskere generelt mere på .dk, end på de andre domæneendelser.

Kommer din side primært til at blive markedsført online, er der dog intet til hinder for at vælge en anden domæneendelse, såfremt .dk ikke er ledigt. I forhold til søgemaskinerne er der ingen forskel på om dit domæne ender på .dk, .net, .nu eller noget helt tredje.

De globale TLD’er som f.eks. .com .net .biz. og .org er tiltænkt Internationale virksomheder, men kan registreres frit af alle. Du behøver altså f.eks. ikke at repræsentere en organisation for at registrere et .org domæne. Det står dig også helt frit for, hvad du vil bruge domænet til.

Bliver din tekster skrevet på engelsk er .com altid at foretrække, da det er .com de internationale brugere vil prøve at taste ind først.

Det bliver i stigende grad sværere at finde et godt .dk domæne, derfor ser vi også flere og flere danske sider der ligger på et af de globale TLD’er. Mine foretrukne domæneendelser til hjemmesider henvendt til danskere er:

 1. .dk
 2. .net
 3. .nu
 4. .com

Sørg for at finde et godt domænenavn fra start

Har du først skabt dig et brand med et domænenavn du senere fortryder, vil du skulle bruge en masse tid på udskiftningen. Ud over dette vil du både miste besøgende og en masse af den goodwill, der gennem tiden er blevet tilknyttet til dit domænenavn.

Mangler du i øvrigt et godt sted at købe domæner kan jeg anbefale Simply. Deres priser er fair og deres system til håndtering af domæner er nemt og overskueligt.

Vil du gerne lave din egen hjemmeside liggende på dit eget domænenavn, så tag et kig på lav din egen hjemmeside med WordPress. Med WordPress kan du nemt og hurtigt lave en professionel hjemmeside.

Domænenavne FAQ

Hvor meget koster et domænenavn?
Et .dk domæne koster kun 60 kr. om året at have registret. Det er både let og billigt at have et dansk domænenavn, det det hele administreres på dk-hostmaster.dk.

Hvordan køber jeg et domænenavn?
Du kan købe domænenavne gennem mange forskellige forhandlere. Typisk sælger webhoteller også domæne. Herved kan du få en samlet pakke hvor det hele bliver sat op for dig.

14 kommentarer til “Sådan vælger du et godt domænenavn”

 1. Hej Anders,

  tak for mange gode råd herinde! Jeg har købt naervaer.net og har lavet min hjemmeside der. Nu vil jeg gerne købe nærvær.net og få det til at henvise til naervaer.net. Hvordan gør jeg det? Jeg kan kun se inde på Simply at man kan henvise fra naervaer.net til nærvær.net men ikke omvendt. Skal jeg først købe nærvær.net? Håber du kan hjælpe mig i min forvirring! :-)

  Svar
  • Ja, du skal først købe domænet. Sørg for du er logget ind din konto hos Simply under køb, så er det nemlig ganske let efterfølgende at lave henvisningen (alias).

   Efter køb af domæne, vælger du i venstre side det domænenavn du ønsker at oprette et alias til (dit primære domænenavn).

   Herefter klikker du i venstre side på “Website” ->> herefter på “Tilknyt domæner til webhotel” ->> Under “vælg domæne” vælger du domænet som skal henvise til dit primære domænenavn. Til slut klikker du blot på knappen “Opret domæealias” :-)

   Svar
 2. Jeg har købt et .dk domæne gennem Simply og vil gerne også købe .com domænet af samme navn som jeg gør gennem DNS administrator. Jeg bliver henvist til domænealias og spurgt om jeg vi have det også og om det skal peges til en undermappe eller i roden af domænet. Jeg vil gerne spørge hvad DOMÆNEALIAS er og hvad jeg skal gøre. Jeg har tænkt at alt fra .com skal viderestilles til .dk domænet.

  Svar
  • Den korrekte måde at gøre det på i dit tilfælde er med en vidrestiling. Herved sikre du at søgemaskinerne ikke indekserer det samme indhold to gange (ved både at man både kan tilgå siden via .dk og .com). Med en viderestilling sendes brugeren automatisk til .dk.

   Du kan lære hvordan du laver en vidrestiling hos Simply lige her :-)

   Svar
   • Tusind Tak, bare en ting til;
    Skal jeg vælge at ‘medtag stien i viderestillingen’? inden jeg trypper på ‘opsæt viderestilling’?

    Svar
    • Hej Julie,
     Ja, det skal du. :-)
     Så bliver dine besøgende fx viderestillet fra eksempel.com/blog/post/ til eksempel.dk/blog/post/ osv.
     Venlig hilsen Ole

     Svar
 3. Jeg overvejer et domænenavn men har fundet ud af, at det er taget. Efter at have været inde på hjemmesiden kan jeg se at ejeren har oplyst at siden står på stand-by. Ejen tilbyder på den meget enkle hjemmesiden at sælge domænet. Hvis jeg skulle købe det af ham, ville der så være nogle problemer med overtagelsen eller er det let nok? Og hvor meget kan han højst forlange for det i forhold til at alle aktiviteter på siden er indstillet ?

  Svar
  • Det er ret let at overdrage .dk domæner. Dk-hostmaster har en formular til netop dette formål.:-)

   Med hensyn til prisen er det helt op til sælger hvad han/hun mener er rimeligt. Det er kun såfremt et domænet er helt tomt at du mulighed for at få det overdraget gennem domæneklagenævnet (eller det er et spørgsmål om copyright i domænenavnet, typosuqatting etc.).

   Svar
 4. Jeg har købt et domænenavn med “æ” til mit website (titlen på min profession som behandler – jeg sælger rådgivning og vejledning indenfor sundhedsområdet) og har problemer med at få et domænenavn med ae, som jeg kan viderestille til, da de alle sammen er optaget. I hvert fald med .dk, hvilket jeg foretrækker.

  Så skal jeg købe et med ae, som har en anden endelse, altså xxxaexx.net (for eksempel), men det vil jeg helst ikke, bl.a. fordi det er noget dyrere, men også fordi det ikke klinger så godt som .dk, når man nu bor og arbejder i danmark. Jeg regner med at mine kunder er primært lokale, måske landsdækkende senere, men udenlandske vil de nok aldrig blive.

  Og kan man det ? Kan man linke (eller viderestille) fra et .dk til et .net site ?

  Ifølge startogvækst’s hjemmeside, så er problemer med æ, ø og å i fortiden og ikke længere noget, man skal tænke på.

  Kan du uddybe, hvilke problemer du mener, at det kan give med æ ?

  Svar
  • Du kan læse mere om hvorfor jeg ikke anbefaler domæner med æøå lige her. Artiklen gør sig stadig gældende omend der er nogle år siden jeg skrev den. Nogle af problemerne er selvfølgelig mindre, men som sagt vil jeg stadig ikke anbefale æøå domæner.

   En del WordPress plugins tager heller ikke højde for de danske bogstaver og vil derfor ikke virke korrekt. F.eks. oplever brugere problemer med det meget brugte plugin Contact Form 7 og æ ø å.

   Ja, du kan godt viderestille fra et .net domæne, men som du også selv siger er .dk altid at fortrække når dit site henvender sig til danskere. :-)

   Svar
 5. Hej
  Jeg skal oprette et domæne, men overvejer om det skal være .dk, eller muligvis noget andet. Hvordan kan det være at prisen er så høj, hvis man vælger .nu? Er der nogen forskel på det man får?

  Svar
  • Til danske sider er .dk altid det bedste, da .dk er det vi danskere generelt er mest trygge ved og husker bedst.

   At prisen er så høj på .nu domæner skyldes ganske enkelt at endelsen er ejet af island state of Niue og at de derved selv bestemmer hvor høj prisen skal være. Du får mere eller mindre det samme ved alle domæneendelser, det er dog nogle ting der er nemmere ved .dk domæner, f.eks. hvis du skal overdrage et domæne til en anden person. :-)

   Svar
 6. Hej,

  Jeg har et hjemmesidenavn, hvor der indgår et “å” i. Jeg har købt domænet med “aa” i stedet for “å”, men nu har jeg også brug for at redirecte besøgende, som skriver med “å” til hjemmesiden. Hvad skal jeg gøre nu? Skal jeg købe domænet med “å” på Simply – og kan jeg nøjes med “DNS-service”, eller skal jeg også betale for webhotel? Hvis du også kunne skrive, hvordan jeg redirecter, ville det være über-dejligt! På forhånd tak for hjælpen.

  Mvh.

  Kristine

  Svar
  • Ja du køber bare domænet med DNS-service hos Simply (under samme bruger id).

   Efter du har aktiveret domænet hos dk-hostmaster går du ind i administrationen hos Simply og klikker på “DNS administration”

   Under “Opret ny viderestilling” vælger du: http:// domænemedå.dk viderestiller til http:// domænemedaa.dk”. Under metode skal du vælge “http 301 viderestilling”.

   Bemærk at der efter oprettelsen kan gå nogle timer før aktiveringen hos dk-hostmaster og Simply træder i kraft.

   Svar

Skriv en kommentar