Køb domæne – Den komplette guide til køb og valg af domænenavn

Køb domæne - Sådan køber og vælger du det bedste domænenavnDet er i dag ganske enkelt at købe et domæne, det eneste du skal gøre er faktisk at indtaste det domænenavn du ønsker og klikke på “køb domæne”. Der er dog nogle forskellige ting du bør være opmærksom på før du køber.

I denne artikel kan du lære alt det du har brug for at vide om domæner før du køber. Sidder du stadig med spørgsmål omkring køb, skriver du bare en kommentar, så opdaterer jeg artiklen hurtigst muligt.

Hvordan vælger jeg et godt domænenavn?

Det domænenavn du vælger skal være let at huske og samtidig er der en del forskellige regler der bør følges. Følger du de nedenstående regler, er du bedst muligt stillet – også på længere sigt.

 • Undgå at bruge bindestreger i dit domænenavn. Det giver dig ingen fordel når det kommer til søgemaskinerne og vil kun gøre det sværere for dine brugere at huske dit domænenavn.
 • Undgå at bruge tal i dit domæne. Selvom det ses flere steder at firmaer vælger at bruge tal i deres domænenavn kan det ikke anbefales. For hvordan skal brugeren kunne vide om tallet skal skrives eller staves. Bliver dit domæne anbefalet mundtligt vil det altså skabe ekstra forvirring.
 • Brug ikke æ ø å i dit domænenavn. Selvom mange domæneregistratorer siger der ikke længere er problemer med de danske bogstaver, forholder det sig reelt ikke sådan. Mange hjemmesidesystemer og plugins er stadig ikke optimeret til æøå. Du kan altså stadig opleve alle mulige forskellige problemer, hvis du vælger et domæne med de danske bogstaver. Køb i stedet domænet med ae, oe eller aa, og brug dette som dit primære domæne. Domænet med de danske bogstaver køber du også, men sætter det op så det redirect’er til ae, oe eller aa versionen af domænet.
 • Køb altid .dk til din danske hjemmeside. Vi danskere stoler ganske enkelt mere på .dk domæner. De danske domæner hører under den danske lovgivning og bliver ligeledes i høj grad brandet af de danske virksomheder. Det skaber unødvendig sprogforvirring, hvis din danske hjemmeside ligger på et .com domæne eller tilsvarende.

Er det vigtigt at mine søgeord indgår i domænenavnet?

Det giver stadig en lille fordel hvis dit primære søgeord indgår i dit domænenavn. Når det så er sagt, er det bedre du finder et domænenavn som du er tilfreds med, end at du har fokus på dine søgeord. En hjemmeside uden dine søgeord kan ranke ligeså godt, som en hvor de indgår i domænet.

Jeg har selv haft mange hjemmesider til at ligge helt i toppen af Google, hvor domænet slet ikke har indholdt søgeord. Det mest afgørende er dine indgående links, side titler og om din hjemmeside er optimeret til søgemaskinerne.

Har domæneendelsen nogen betydning for placeringen i søgemaskinerne?

Når det kommer til søgemaskineoptimering (SEO) har endelsen ikke nogen betydning for din placering i søgeresultaterne i Google. At vælge et .dk giver dig dog en fordel, da flere danskere vil klikke sig videre til et .dk domæne, fremfor f.eks. et .com domæne.

Dette gør sig også gældende selvom der reelt ligger det samme indhold på domænerne. Køb derfor et .dk domæne til din danske hjemmeside og vælg .com eller .net til din internationale hjemmeside.

Flere sprog på samme domæne, en god eller dårlig ide?

Min anbefaling er at du vælger en unik domæneendelse til hver sprogversion af din hjemmeside. Laver du en norsk version, bør den ligge på .no, svensk på .se etc. Herved kan du optimere din søgemaskineoptimering, herunder din linkbuilding, bedst muligt. At købe lande specifikke domæner, vil give dig de bedste resultater på langt sigt.

Hvem kan registrere og købe danske domæner?

Alle danskere har ret til at købe et dansk domænenavn. Dette gør sig gældende uanset om der er tale om firmaer eller privatpersoner. Det eneste der kræves er at du opgiver korrekte kontaktoplysninger ved registreringen.

Når det kommer til undelanske domænenavne er det lidt mere kompliceret, især hvis der er tale om de landespecifikke domæneendelser. Alle kan dog frit registrere .com, .net og .org domæner. Ønsker du at registrere landespecifikke domæner, såsom . se. no. eller .th, bør du undersøge domænereglerne for det pågældende land.

Hvem er dk-hostmaster og hvad har de med de danske domænenavne at gøre?

Når du køber et domænenavn foregår det gennem en såkaldt domæneregistrator (et firma der sælger domænenavne). Det er altså her du foretager selve bestillingen og betaler for dit domænenavn det første år. Så snart du har købt et domæne bliver det registreret hos dk-hostmaster.

Det er herefter dk-hostmaster der står for administreringen af domænenavnet. Skal du opdatere dine kontaktinformationer, overdrage et domæne, ændre DNS eller noget helt andet skal det derfor foregå via dk-hostmasters hjemmeside. Det er også dk-hostmaster der fremover vil sende dig opkrævningen på de 50,- det koster at have et .dk domæne om året. Dk-hostmaster holder styr på samtlige danske domænenavne.

Er det en god ide at købe et brugt domænenavn?

Har du svært ved at finde et godt domænenavn kan du overveje at købe et udløbet domænenavn. Et domænenavn udløber, hvis den årlige domæne afgift (på 50 dkk) ikke bliver betalt. Før du køber et brugt domæne er det dog vigtigt at du kigger på, hvad domænet har været brugt til.

Ligger der f.eks. stadig en masse skadelige links til domænet, har det været brugt til bevidst at manipulere med søgeresultaterne i Google eller ganske enkelt har fået dårlig omtalte, er det måske ikke det bedste valg.

Du kan bruge archive.org til at kigge på et domænes historik. Har du planer om et større projekt med domænet er min anbefaling dog, at du tager fat i en professionel SEO, og får ham til at tage et kig på domænet før du køber.

Hvor er det bedste sted at købe domæner? – Køb domæne hos Simply

Der findes masser af danske firmaer hvor du købe domænenavne. Der er dog stor forskel på den kundeservice som de forskellige firmaer tilbyder. Priserne varierer også i høj grad.

Min anbefaling er at du køber hos Simply. De giver dig en god pris og har en super online support. Ønsker du at lave en blog eller hjemmeside leverer de også nogle rigtig gode at stabile webhoteller til kun 18,- om måneden.

Du er nu klar til at klikke på “køb domæne”.

10 kommentarer til “Køb domæne – Den komplette guide til køb og valg af domænenavn”

 1. Hej

  Jeg har designet en hel blog på det firma, der hedder wix – gratis – men vil gerne købe mig “fri” inden jeg offentliggør den nogen steder.
  Jeg har svært ved at gennemskue markedet og synes det virker dyrt, men kender ikke til andre skabeloner til hjemmesider. Jeg er samtidig også ærgerlig over, hvis mit arbejde med opsætningen går spildt.

  Nu faldt jeg lige over denne side og vil høre, om du har et råd, du kan give videre?

  Tak!

  Mvh Mette

  Svar
  • Hej Mette. Jeg anbefaler aldrig at lave sin hjemmeside hos et firma som wix. Dette skyldes bl.a. at du er bundet til deres service, kun kan bruge de features de stiller til rådighed, ikke har 100% kontrol over dit indhold og at som du skriver er det ofte dyrt.

   Den bedste løsning er at lave sin hjemmeside på eget webhotel, eget domænenavn og bygget på et open source system som WordPress eller Joomla.

   Hvis jeg var dig vile jeg derfor bide i det sure æble og lave hjemmesiden om i WordPress og på eget webhotel. Dette anbefaler jeg alle brugerene på denne side og er i mine øje den bedste løsning for nybegyndere – også på langt sigt, da der løbende bliver udviklet nye features og plugins til WordPress.

   Det vil tage dig noget tid, men jeg er ikke i tvivl om at du på langt sigt vil blive glad for du flyttede til WordPress fra starten, så er det trods alt langt mindre indhold der skal flyttes. :-)

   …og jeg kan sagtens forstår du synes det er svært at gennemskue markedet, det er ganske uoverskueligt som begynder. Lavede jeg stadig freelance webdesign, ville du få samme løsning som jeg har lavet gratis guides til her på siden. En hjemmeside på eget webhotel, eget domæne og bygget på WordPress + et Genesis WordPress tema.

   Svar
   • Hej igen

    Mange tak for dit svar og dine tanker.

    Jeg er enig og har fornemmelsen af, at det vil være det mest holdbare at gøre, selvom det vil kræve at starte helt forfra (jeg har brugt mange timer på den allerede eksisterende blog) og jeg først skal lære hvordan jeg så gør det påny, altså opretter og designer en side helt fra bunden i et nyt system. Men det vil som du selv siger være arbejdet værd i sidste ende, føler selv den manglende/svingende kontrol i det system, som du så fint beskriver.

    Og ja, det er ærligt en uoverskuelig cyper verden, som kan være vanskelig at navigere i, så mange tak fordi du stiller din erfaring og viden til rådighed :-).

    Jeg må lige lidt i tænkeboks og vender evt. tilbage, hvis jeg går i hak i processen, igen tak :-)

    Mvh Mette

    Svar
 2. Hej takfor fin formuleret forklaring.

  Hvordan er det , at bruge ens tlf.nr. som Domæne navn? Til en virksomhed som vil sælger professionelt trænings udstyr?

  Svar
  • Hej John. Umiddelbart vil jeg ikke anbefale at bruge et tlf. nr. som domænenavn. Jeg ville i stedet finde et domænenavn der er let at huske, således at du også kan få glæde at mundtlige anbefalinger.

   Et telefon nummer vil være ganske svært et opbygge et brand omkring, hvilket også er grunden til at stort set ingen firmaer bruger et tlf. nr. som domænenavn. Vi er ganske enkelt langt bedre til at huske ord end tal. :-)

   Svar
 3. hej.

  måske du kan hjælpe med domænenavn.

  jeg vil gerne starte slushice udlejning, det er der mange der har gjort i danmark, så lejslusshice.dk ser ud til at være ledigt, jeg tænker det er et fint domæne, da det indeholder slushice.

  men jeg er jo ikke interesseret i at ligge nummer 1 på Google på slushice udlejning.
  men vil hellere ligge nummer 1 på slushice i Aalborg eller lej slush ice i Aalborg, er der mig der har noget forkert der.

  Svar
  • Hej Kristian. Jeg synes også det er et fint domæne du har fundet dig der. Med hensyn til at ranke på dit lokalområde Ålborg, er det et spørgsmål om at “Slushice i Aalborg” indgår i titlen på din forside og du har de rette indgående links.

   Du vil altså sagtens kunne ranke på “Slushice i Aalborg” eller andre søgeord, selvom de ikke indgår i domænenavnet. At have dit søgeord i domænet giver et lille plus, men dine titler, indgående links og din overordnede on-page SEO er langt de vigtigste faktorer. :-)

   Svar

Skriv en kommentar