Hvad er forskellen på en blog og en hjemmeside?

Den eneste forskel der er på en blog og en hjemmeside er måden de er struktureret på. De to ord dækker altså over meget af det samme, men i og med at en hjemmeside i WordPress oftest betegnes som en blog, kommer her lidt mere information om de to begreber.

Hvad er en hjemmeside?

Før der var noget der hed en blog kendte brugerne kun til den traditionelle hjemmeside. Typisk var en hjemmeside en form for visitkort på nettet eller en samling af gode links.

Senere kom der så hjemmesider med forums, hvor fokus var på brugernes kommunikation mellem hinanden indenfor forskellige emner. På et forum er det i høj grad brugerne der bestemmer retningen og moderere de forskellige tråde.

Efterhånden kom der endnu flere typer hjemmesider til som f.eks. webshops, intranet, sociale hjemmesider og blogs. Ordet hjemmeside dækker altså over alle de forskellige typer af sider der findes.

Hvad er en blog?

Da WordPress i sin tid blev designet var det tænkt som en blogging platform. Dette betød at de nyeste indlæg altid blev vist øverst på forsiden, at alle indlæg skulle sættes i en kategori og at det var muligt at kommenterer på indlæggene.

Hjemmesider i WordPress var altså opbygget som en dagbog hvor det seneste indlæg der blev skrevet kunne ses på forsiden. Efterhånden ønskede brugerne også at kunne lave mere traditionelle hjemmesider i WordPress i og med at systemet var meget brugervenligt.

Dette betød at det nu blev muligt at have en statisk forside, man kunne fjerne muligheden for at kommenterer på individuelle indlæg og fik mere kontrol over opbygningen af designet.

WordPress kan bruges til at lave lige præcis den hjemmeside du ønsker

I dag kan man lave en hvilken som helst type hjemmeside i WordPress. Ved at finde det rette tema kan du også få præcis det udseende du ønsker.

Med plugins kan du også lave ganske omfattende tilføjelser. Du kan f.eks. godt lave en webshop i WordPress eller indsætte et forum på din WordPress hjemmeside.

Jeg vil faktisk ikke længere kategorisere WordPress som en decideret blogging platform i og med det er blevet så fleksibelt som det er.

Når du første gang åbner din WordPress hjemmeside vil du se det typiske blog format, som WordPress i sin tid blev kendt på. Dette er dog meget nemt at ændre så du får lige præcis den type hjemmeside som du ønsker. Følger du WordPress blog guiden får du et brugervenligt, fleksibelt og søgemaskineoptieret system til din hjemmeside.

8 kommentarer til “Hvad er forskellen på en blog og en hjemmeside?”

  1. Hej Anders,
    Skal man have en hjemmeside for at have en blog? Hvis det er bloggen og ikke hjemmesiden man er interesseret i?

    Svar
    • Hej Line. Den eneste forskel er, stort set, at en hjemmeside og en blog har et forskelligt layout.

      I WordPress kan du selv bestemme hvordan det hele skal sættes det hele op. Det er blot et spørgmål om at vælge det rette tema og evt. aktivere eller deaktivere om brugerne kan skrive kommentarer.

      Hvis du ønsker at lave en blog er WordPress det bedste valg på markedet i øjeblikket. Følg blot intallationsvideoerne så får du en professionel blog og det hele sat rigtigt op fra start :-D

      Svar
  2. Hej Anders,

    Måske er dette lidt off topic. Jeg ville gerne have en blog, men ved ikke hvordan jeg skal gøre. Jeg læste at man kunne designe selv eller tage et template. Som jeg kan forstå, så er det nemmere med et template, men vil også gerne have mit eget look.

    Kan du give et råd?

    vh

    Tanja

    Svar
  3. Det får mig til at tænke på, at jeg et sted på wp’s hjemmeside læste ‘Content is the king’. Men det kan jo have været et gammelt indlæg

    Svar
    • Indhold er stadig kernen i en god hjemmeside. Jo mere information du kan give dine bruger omkring dit emne (på en overskuelig måde) jo bedre.

      Selv skriver jeg en ny artikel, hver gang en bruger stiller et spørgsmål der ikke allerede er besvaret. Herved vil andre kunne få glæde af svaret og jeg er sikker på artiklen rammer målgruppen. Jeg skriver selvfølgelig også løbende artikler der ikke er baseret på brugernes spørgsmål.

      Hver eneste artikel du skriver er også en mulighed for at blive fundet i Google. Laver du søgemaskineoptimering af tekster, som jeg anbefaler her på siden, vil du med tiden kunne få ganske mange målrettede og ikke mindst gratis besøgende fra Google :-)

      Svar
  4. Hej Anders jeg er novice mht. at sætte en hjemmeside op, og jeg har nu været igang meget længe – on & off – med at lave en grundmodel i WordPress.
    Imidlertid kæmper jeg med at forstå de helt grundlæggende principper. Og har derfor søgt efter grundlæggende information om principperne for at lave en hjemmeside udover den begrænsede info, der er på WP.
    Jeg forstår og kan bruge en række af funktionerne. Det er ‘lagene’/niveauerne, jeg har svært ved at håndtere. Eks. ønsker jeg at min forside blot skal bestå af det billede, jeg har lagt ind, titlen naturligvis, der skal ikke være alle de der tags (er det vist) med facebook, twitter etc. og der skal heller ikke være et felt til kommentar. Qua temaet, Twenty Ten, som automatisk fulgte med ifm. oprettelsen er der en sort bjælke/kant forneden af billedet. Her står der ‘Forsiden’. Det vil jeg heller ikke have med. Og nu har jeg prøvet alle mulige krumspring for at tilpasse siden uden held. Måske handler det udelukkende om at vælge det rette tema, så jeg får nogle andre muligheder. På forsiden på den sorte bjælke under billedet er det her, jeg gerne vil have linkene til de øvrige sider/kapitler. Det kan jeg heller ikke få frem.
    Men måske handler det om, som jeg skriver i starten, at jeg slet ikke forstår principperne.
    Håber du kan fortælle mig, hvor jeg kan hente yderligere information. Ingen penge – ergo ingen kurser
    vh. Anette Andersen

    Svar
    • Jeg kan anbefale dig at se video nummer to her på siden. Der forklarer jeg det grundliggende WordPress – herunder hvordan du laver / ændre menu’en som du har i den sorte bjælke.

      I WordPress FAQ’en kan du bl.a. lære hvordan du fjerner muligheden for at brugerne kan skrive kommentarer og laver en statisk forside :-)

      Svar

Skriv en kommentar